Home > Галка, Парченце от мен > В царството на вълшебните таблетки

В царството на вълшебните таблетки

Как се чувствате днес?
Стомашни спазми? Предменструален синдром? Лека или по-тежка форма на депресия? Поне някакво главоболие или гадене?
Няма ви нищо? Сигурни ли сте? Е, все още е рано сутринта, има време да ви напъплят какви ли не гадинки, гарнирани с малко стрес.
Сигурно се чувствате толкова добре, защото пиете хранителни добавки. Разбира се, само два-три вида, мултифункционални. Можем да предложим една нова за по-добра функция на сърцето, стимулиране на храносмилането и подобряване на функционалността на простатата. Градските легенди твърдят, че пази и от парадонтит.
И добавки ли не пиете? Дори обикновени витамини ли? Хм… явно живеете в заблуда, че се чувствате добре. Рано или късно дългите ръце на разноцветните хапчета ще стигнат до вас. Ще ви пратят на опашката от пенсионери пред аптекарските гишета и ще ви създадат навика за започвате и завършвате деня си с една или няколко таблетки.

4741451457_6344b99835_z

Източник: flickr.com/photos/emagineart/.

Поне от десетина години за никой не е тайна бързият разцвет на фармацевтичните компании, които бълват какви ли не магически хапчета. Никой не се учудва и как всяко посещение при лекар завършва с дълга рецепта. Ако се огледате в квартала, ще видите как най-различни магазини затварят, но аптеките се разрастват и винаги се радват на опашки.
Най-често до темата се стига на вечеря, когато по телевизията пуснат реклама, от която би трябвало да ни стане малко неприятно. Но на никой вече не му става неприятно. Свикнали сме с проблемите с уринирането и простатата, и с болезнената менструация, и с всичките видове гъбички. Дори ако ги няма, малко биха ни липсвали. Ще започнем да се чудим дали хапчетата са изцерили героите от рекламата или просто за компанията нашият пазар вече не е рентабилен, за това маркетинговите стратези са решили да облъчват хората в някоя по-богата държава.
Ако пропагандата на хапчетата беше само по телевизията, всичко щеше да се преживява адски лесно. Но тя е като гъбичка, за която няма чудодейна паста и никне на всякаква интернет почва, на билбордове, под формата на коледна украса (!) и къде ли още не. Започват да се раждат и какви не уродливи неща като промоционални опаковки на лекарства и пакети с отсъпки. За сметка на това в указанията за употреба се изброяват все повече и повече странични ефекти, от които би трябвало да ни полазят тръпки. Но какво толкова – ако изгубим чувството си за вкус, започнем да припадаме без причина или получим сърцебиене, просто ще си вземем още хапчета от аптеката, за да допълним пъстроцветния комплект в нощното си шкафче.
Очаквам скоро аптеките да въведат електронни карти като тези в супермаркетите. Така ще могат да анализират потреблението и да ви предлагат какво още да пиете, за да може всичко да ви е наред. Защото без значение каква е рекламата и под каква форма ни се поднася, тя се опитва да ни убеди, че нещо не ни е наред. За жалост, често успява. В десет процента от случаите хваналите се правят инвестиция в здравето си, а в останалите инвестира в джипа на шефа на компанията производител, в частното училище на децата му, в бонусите на фармацевтите, в хонорарите на графичните дизайнери, които правят опаковките и рекламните клипове. Все щастливи хора, за които всеки, който е наред без да пие никакви таблетки, трябва спешно да се изследва, за да се открие какво не му е наред.
Като потребител мога да си мечтая да живея в държава, която да има силата да забрани рекламите на каквито и да е лекарства за доброто на нацията. Да ни опази поне от тази груба манипулация на нашето съзнание, която си играе с вродения ни страх от болести.Много съм далеч от мисълта, че всички лекарства са непотребни. Уважавам много постиженията на съвременната медицина, която всеки ден спасява животите на много хора. Само че вярвам, че тя е далеч от самолечението, което предлагат вълшебните хапчетата по рекламите. Мога да си мечтая и да са повече лекарите, чиито морал не им позволява да предписват медикаментите на компанията, която им е платила най-много.

Но всъщност, ключът към преборването на фармацевтичната мафия е в самите нас. От нас зависи дали ще оставим на рекламите да ни въздействат, като непрекъснато ни показват болни хора и магически хапчета. От нас зависи дали за най-малкото оплакване ще ходим до аптеката. От нас зависи колко здравословно ще живеем, с какво ще се храним и колко ще спортуваме, за да може тялото ни да ни се отблагодари с добро здраве. Дали ще положим усилие всеки ден, за да имаме здрава имунна система, или цяла зима ще зареждаме редовно разноцветната гама от таблетки в нощното си шкафче.

Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: