Home > Галка, Парченце от мен, Съвети > Ужасът на коледното пазаруване и как да се справим с него

Ужасът на коледното пазаруване и как да се справим с него

По това време на годината единственият по-досаден въпрос от „Къде ще си на Нова година?” е „Какво ще купиш на мама/ леля/ детето/ половинката / неприятната съседка от горния етаж за Коледа?”.
Разни статистики се опитват да ни убедят, че нивата на депресия, паника и желание за самоубийство по време на празниците са много по-ниски от обикновено. Според мен просто британските учени, които правят изследванията, умишлено пропускат въпросите, свързани с ужаса предколедното пазаруване. Така че ако не сте от малцината богоизбрани, които обожават да правят подаръци и са измислили, купили и опаковали по нещо за всеки близък човек още от август, продължете да четете. 🙂Christmas tree
1. Отговорете на основните въпроси – за кого, кога, колко.

Най-вероятно мозъкът ви е бъркотия от какви ли не мисли за какви ли не задължения. Измежду тях идеята за коледното пазаруване е зарината от неплатени сметки, поредната глупост на шефа ви или поредния ремонт на колата. Опитайте се да съберете всички идейни парченца и да подредите картинката на пъзела. Веригата е проста – на кого трябва да подарявате подаръци, кога ще ги купите, и колко пари искате да похарчите. След като изясните тези три неща, можете да броите половината работа за свършена.
Най-вероятно при определянето на критериите, мозъкът ви автоматично ще подреди кои са най-важните хора, за които бихте купили нещо по-голямо. И ще сбута в дъното на класацията лелята на мъжа ви, която всеки път пита дали сте бременна или просто сте напълняла.

2. Отделете време да помислите.

Много съм далеч от идеята за няколко дни или дори часа. Просто вместо периодично да пуфтите „Оф, тряя да взема нещо на мама…”, съберете времето и помислете целенасочено какво ще я зарадва тази година. Защото ако просто отидете в магазина Х и кажете „Търся нещо като за мама”, шансът просто да се опитат да ви пробутат нещо, останало от миналата Коледа, не е никак малък.
Най-лесно е първо да идентифицирате профила на човека – практичен или романтичен. След това изброите наум любимите неща, с които се занимава съответния човек. Накрая се опитайте да ги свържете с предмети, които ще му помогнат в това занимание и отговорът сам ще дойде при вас. Опитайте се да оставите популярните подаръчни клишета да ви подхлъзнат. Ако подаръкът е за практичен човек, който обича домашните ремонти, бормашина ще го зарадва много повече, отколкото и най-красивият ръчно правен албум с ваши общи снимки. Ако имате работа с романтик, можете да добавите нещо, направено собственоръчно – например купа, пълна с домашни сладки.

3. Подаръкът не е само предмет.

Напоследък набира популярност идеята за подаряване на преживявания, която никак не е лоша. Идеите са много – ходене на театър, екскурзия, курс, екстремно преживяване. Ако се спрете на преживяване, трябва да си изясните дали искате преживяването на бъда с вас или без вас. При втория вариант е особено важно да се уверите, че човекът ще има времето и желанието да използва подаръка си. Внимавайте много и за условията за употреба на подаръка – например, до кога трябва да се използва закупения ваучер.

4. Денят за пазаруване.

Безспорно е най-лесно да купите всичко наведнъж. Най-вероятно не искате и да изгубите цял ден.
Най-лошата идея е да тръгнете в последния момент, без ясна идея за подаръци и с повече пари от предвиденото. Това се равнява на поръчването на втора бутилка вино от необвързана жена след полунощ на Свети Валентин.
Ако нямате ясни планове, използвайте времето, докато стигнете до магазините или търговския център. В никакъв случай не купувайте всичко от първия магазин, който ви попадне пред очите. Винаги има как да отделите половин час, за да огледате. При необходимост, след няколко магазина можете да се разходите малко на чист въздух или да направите кръгче с колата из града. Шансът прибързана покупка да бъде хубав подарък е много малък и най-често само натоварва джоба ви.
Ако пазаруването ви дойде в повече, подарете нещо и на себе си, дори да са ви останали пари само за пакетче дъвки. Ще ги дъвчете с много по-голямо удоволствие от обикновено.

IMG_0232a

5. Опаковането.

Знам, че на този етап сте изморени и искате просто да сбутате всичко под елхата. Но все пак направете последно усилие – една панделка, малко цветна хартия или торбичка могат да направят чудеса. Няма нужда да се престаравате и да купувате скъпи опаковки или огромни картички. Нека бъде семпло, но да показва, че сте положили старание.

Ако оцелеете през всичките пет етапа, подарете на себе си удоволствието да гледате как хората около вас отварят подаръците си. Техните физиономии ще ви убедят, че преживяването на коледния ужас си струва. 🙂

Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: