Home > Анимация, Галка > Какво чувстват емоциите?

Какво чувстват емоциите?

Радост, Тъга, Отврат, Страх и Бяс лют. Пет емоции, които контролират съзнанието и с натискане на няколко бутона решават как ще реагираме във всяка ситуация. Една концепция, която ме накара да заобичам още повече хората от Пиксар.

Със сигурност се досетихте, че става дума за най-новият им филм – „Отвътре навън“. Дори да не сте го гледали, сте се запознали с новите стикери във Фейсбук и сте били облъчени от рекламата на Мария Илиева, в която се споменаваше и нещо за новата лента.

Pixar+Post+-+Inside+Out+characters+closeup

Всъщност, филмът е много повече от рекламата и трейлъра. В него много добре са балансирани забавните моменти, на които децата в салона да се смеят, и тези, които да накарат родителите да се просълзят. Основната тема е класическа за анмация – трудният процес на порастването, от който никой не може да избяга. Както обикновено, чарът е в гледната точка на представянето и детайлите. Този път виждаме петте основни емоции, които контролират съзнанието ни. Човечета, които освен адски сладки, са и много емоционални, и не винаги знаят как да постъпят, въпреки отговорните си задачи.

Сюжетът

Определено историята е неочаквано сложна. Няма как да представиш простичко всичко, което се случва в мозъка и добре, че сценаристите не са се опитали да го направят. Намерили са достъпен начин да покажат процесите на съхранение на спомени, формирането на личността, абстрактното мислене, фантазиите, създаването на сънища, тъмните кътчета на подсъзнанието и процесите на забравяне. Така, че всеки може да види себе си.
Радва ме, че все още се намират място за анимации, които имат сериозно послание. В случая сценаристите ни карат да се замислим за това, че няма как да сме щастливи непрекъснато, и няма как да го очакваме от другите хора. Нещо, което и възрастните често забравят.

Героите

Въпреки че цялата история се върти около Радостта, всички други емоции ми харесаха повече. Може би защото имаха повече трески за дялане, което ги прави по-реалистични. Или защото комбинацията между синьо и жълто ми идва малко в повече.
Моята любимка определено е Тъгата. Подценявана и неразбрана от себе си и околните, склонна към депресия, доста объркана, решена в синьо… Какво може да не й харесаш?

9dc38a62-acf0-4e02-9bfc-f5a8de648a87
За мен тя е скритата звезда на филма. В началото е на косъм да стане главния злодей, след това спасява положението. И дори през ум не й минава да се перчи, че е най-важна.

Детайлите

Голямата награда отива при вестника, който информира за последните събития в главата на Райли. Приятно е да видиш, че пресата все още има своето място дори в света на емоциите. Дори и при мисълта, че ще има деца, които ще попитат родителите си какво е това.
Изключително приятна и добре подбрана е и музиката, която подсилва въздествието на филма. Както и надникването в главите на другите герои, които показват емоциите в техните глави.

Мога да пиша още много, но всичко се изчерпва с още две изречения:

Ако все още не сте гледали филма – направете го. Заслужава си. 🙂

Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: