Home > Галка, Книги, Нещо сочно > Ароматна паеля с Карлос Руис Сафон

Ароматна паеля с Карлос Руис Сафон

Никак не е трудно да се влюбиш в Испания. Тя си има всичко – интересна култура, темпераментни хора, разгорещяваща музика, вкусна кухня и големи бадемови очи, които те гледат предизвикателно. Няма как да не останеш безразличен.
Както испанците добре знаят, огънят на любовта трябва да се подклажда редовно, иначе се губи като балон, пуснат да се рее из небето над Барселона. И ако посред зима не ви е до фиеста със салса, нямате пари за самолетни билети до Мадрид и не ви се гледа отново сериала El Internado, е дошло времето за среща с Карлос Руис Сафон. Разни критици го определят с клишираното „майстор на перото“, за това по-добре не се спирайте на глупостите на задната корица на книгите му и не обръщайте вниманието на грозния етикат „бестселър“. Просто отворете и се зачетете, за да усетите Испания от XX век, да се срещнете със силните реалистични образи на няколко чаровни мъже и да ви се прииска да си сготвите една ароматна и пикантна паеля, която да ви стопли в студения зимен ден.

syankata-na-vyataraДори кулинарното ви майсторство да се изчерпва с уникални препечени филийки, не се плашете. Паелята никак не е трудна и ако се вгледате, ще видите, че прилича на завладяваща история, в която се преплитат вкусове и аромати. И вместо какафония, се получава главозамейващо изживяване, което не искате да свършва. Досущ като „Сянката на вятъра“ или „Играта на ангела“ – едни от най-известните книги на Сафон.

Има хиляди рецепти за паеля. Това не пречи да си направите собствена на база на съдържанието на хладилника. Но на първо място проверете дали в шкафа има ориз, защото без него сте изгубени. Отмерете внимателно чаша от белите зрънца – все още чисти и неопетнени като душите на героите в първате няколко страници на книгите на Сафон. Както се досещате, очакват ги малко добри и приятни неща. Писателят умело ще ги свари на бавен огън в сос от собствените им колебания, ще ги изпържи в горещата мазнина на няколко мистериозни убийства и ще ги подправи с малко любов, която ще люти повече от шепа черен пипер. Накрая ничия душа няма да остане без няколко петна от кръв, които дори най-силната белина няма да може да изчисти.

След ориза идва по-сериозната работа. Нарежете на кубчета пилешко или свинско, или най-добре и двете. Запържете ги добре, докато хванат златиста коричка. И се благодарете, че не е трябвало собственоръчно да удушите пилето, за да бъде то на вашата трапеза. Защото нещата в книгите далеч не са толкова розови – там борбата за оцеляване трудно те оставя намира. Сафон умело пресъздава историческата обстановка на трудните следвоенни военни времена, в които на хората им е малко трудно да се върнат към това да бъдат хора. Ако затворите книгата за малко и затворите очи, ще можете да видите комините на фабриките, да усетите неприятната миризма на канал и да фокусирате един публичен дом на отсрещната страна на улицата. Защото писателят няма да бъде ласкав и ще ви зашлеви няколко плесници с грозна истина, от които ще ви остане не особено приятно чувство, но мазохистично ще искате още.

А после ще ви прегърне приятелски, за да ви напомни да нарежете няколко червени пипера и домата, за да ги добавите към паелята. Червени като кръв, но и като туптящото сърце на един влюбен мъж, който не разбира особено какво му се случва и се чуди какво точно да направо по въпроса. Специалитет на Сафон са мъжките образи. Момчета, принудени да порастнат по-рано от нормалното, изоставени и самотни. Подлъгани от надеждата, че любимата жена може да поправи всичко и да им даде щастието, което не са имали. Тук е момента да поръсите малко сол и повечко черен пипер, който после ще дразни приятно небцето ви.

Време е да добавите по-скучните зеленчуци – малко грах, малко сладка царевица, малко зелен фасул. Техният вкус почти ще се изгуби в димящия тиган, но без тях ще изгубим един от щрихите на вкуса на паелята. Те играят поддържащата роля на женските образи, които надали ще помните след няколко месеца. Женският свят далеч не е толкова ясен за писателя – за неговите герои жената е фигура, която ги мотивира и променя, но самата тя е малко безвкусна и остава мъжете да се изявяват сами. Дори най-успешният му опит – седемнайсетгодишната Изабела, която бяга от дома си, не успява да плени толкова, колкото избягалият затворник Фермин, който те очарова, въпреки всички грехове, които има зад гърба си.

Разбърквайте непрекъснато врящата смес. Според интернет испанците обичат ястието малко да загори, но надали си струва чистенето на тигана след това. Вече сте близо до края и сте набрали скорост. Очаквате с нетърпение финала, който се оказва с лек загар, който може и да не ви е по вкуса. Но все пак не краят прави историята, а пътят до нея, осеян с пипрелив хумор и картини, които ви хващат за гърлото. Малко преди оризът да е напълно готов, добавят последната добавка – морски дарове, които трябва да покъкрят десетина минути. Можете дори да си представите, че те са израстнали в морето край Барселона, обляно с красивите лъчи на слънцето, романтично и красиво. Любителите на по-нестандартния вкус могат да добавят малко шафран – мистериозна индийска подправка, която неизменно присъства в рецептата за паеля.

Тя ще гъделична стомаха ви, за да искате още – и от паелята, и от Сафон. Защото въпреки малките недостатъци, книгата е много по-добра от тоновете отпечатани страници, които ще ви накарат да си искате парите обратно. И след като свършите с четенето и измиете последната чиния от изядена с удоволствие паеля, ще си помечтаете някой ден да отидете в магическото гробище за стари книги в сърцето на Барселона, за което сънуват всички запалени любители на четенето. Според правилата, там книгите са недосегаеми. Ако някога стигнете до там, занесете своето копие от някоя от творбите на Сафон, за да бъде намерено след стотици години, дори по няколко страници да има петна от соса на паелята.

Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: