Home > Галка, Парченце от мен > Една камара време за губене

Една камара време за губене

Можем да поспорим доста коя е най-дефицитната стока за човечеството днес.

Веднага издавам моя отговор: времето. Не вечната дилема дали ще вали, а онова, тиктакащото време, което не спира да ни диша във врата. Същото, за което има няколко хиляди поговорки, поучителни книги, приказки и филми, и колкото искаш клишета. Явно всички мислим и творим доста по темата.

И въпреки това не спираме да си пилеем времето. През последните дни – по разни предпразнични, празнични и следпразнични поводи. Но със или без тях – винаги ще се намери причина (метафорично или не чак толкова) да си побъркаме в носа. Да поклюкарим на безкрайна чаша кафе, да зяпаме глупаво телевизионно предаване, да висим в социална мрежа или да четем случайно избран блог с руси размисли за живота (казано с огромно уважение към всеки мой читател).

Напълно съм наясно как всеки един от нас е крайно зает и има нужда от почивка. Как стресът ни пренавива и ако не разпуснем напрежението, ще се побъркаме. Знам всичките оправдания, с които злоупотребяваме. Защото винаги може да си бъркаме в носа няколко минути по-малко и да свършим едно от многото неща, които непрекъснато отлагаме, защото нямаме време. А всъщност ни мързи брутално много.

Ушите ми вече чуват „То е така, ама аз не…”. Хайде, запитайте се:
1. Виждате ли я онази паяжина в ъгъла? Мислите ли да направите нещо по въпроса или домашният ви паяк ще бъде щастлив?
2. Кога последно измихте прозорците? Все още има разлика в осветлението на стаята със и без спуснати щори и това ви успокоява?
3. Спортувате редовно, нали? В асансьора и на стола пред компютъра? И от време на време – на масата?
4. Трети ден забравяш да звъннеш на баба си? Ама нали й обеща?
5. Колко време отнема да намериш нещо в домашната библиотека или в шкафа с боклуци? Това защото е прекалено подредено, нали?
6. Всъщност, кога последно чете нещо (ама не билборд или нещо за работа) доброволно?
7. Отиде ли на профилактичен преглед? Подаде ли си данъчната декларация? А ушите редовно миеш ли ги?
8. На колко души предложи „да се видим тия дни, само да не съм толкова натоварен” и после не потърси? Ама всъщност вината нали е тяхна – те не са те търсили…
9. Пак рожден ден… Най- старата традиция: даваш много пари за нещо, от което рожденикът няма нужда и само престорено харесва. Да де, ама като за последния момент какво по- добро да измислиш…
10. Мислеше да се научиш да свириш на китара, но се отказа след първия урок? Щеше да записваш езикови курсове, но така и на стигна до школата? Убеден си, че имаш талант, който плаче да бъде развит, но щего чакаш да узрее, докато стигнеш до пенсия?

Сигурно вече гледате лошо. И аз гледам доста лошо, защото, да си призная, с всичко освен с миенето на ушите съм доста назад. А часовника тиктака и бръчиците около очите ми вече плачат за крем в мъничка опаковка със смехотворно висока цена.

Едно от многото клишета за времето гласи, че то не стига само на глупците. Преди ми звучеше смешно, но вече се убеждавам, че мъдрите хора са си знаели работата като измислят поговорки. И усещам, че е време да поумнея. Поне малко…

Advertisements
  1. Rosho
    May 5, 2013 at 11:51 am

    I hear you, sister. Been there. Still there, actually. Seems like not about to move @all…

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: