Rules rule – 1

„Пресичай само на зелено, никога на червено.”

В мозъка на всеки един от нас присъстват хиляди подобни правила, щамповани дълбоко от думите на по- възрастните, които са се грижили за нас. Изглеждат дребни, но са важни, защото ни учат как да живеем с останалите. Понякога могат да ни спасят живота или да ни накарат да се усмихнем в кофти ден. Доказали са своята полезност с годините, защото помагат на отделните частици на обществото да съществуват заедно в нехаотична форма.

„Никога не се подигравай на някой, който те обича. И направи всичко възможно, за да не го нараняваш. Много.”

После си измисляме наши малки правила, които добавяме към списъка. Стават много, толкова много, че понякога се преплитат или си противоречат. Помагат да решиш как да постъпиш не само в баналните ситуации, но и когато трябва да избереш на чия страна да застанеш за нещо сериозно. Защото всяко малко правило, което спазваме, е част от нашия начин на мислене. А всяко малко наше правило, което другите не спазват, допълва стената между нас и другите.

„Върви по пътеката, а не през тревата. Няма значение, че така пътят е по- дълъг.”

Обичам правилата. Спестяват време за мислене за глупости. Карат ме да се чувствам сигурна в това, което правя. Удобни са. Приличат на електрическо одеало за ума, което с усмивка забърква и чаша горещо какао със сметана.

„Когато не знаеш какво да правиш, гледай какво правят другите.”

Колкото и да се развива, човекът си остава стадно животно. Има нужда от водач, който да следва. Чувства се добре, когато е част от група, за да може да е сигурен, че може да разчита на подкрепа. Сигурно ако някой ден успеем да дешифрираме мислите и чувствата на мравките, ще намерим точно това. Въпреки козметиката, дрехите и пиърсингите, с които се увиваме като в пашкул, чувствата дълбоко вътре в нас си остават като на мравка. Не е лошо да си го припомняме, когато решим да се възгордеем прекалено много с мястото си в еволюционната стълбица. И да посипем малко трошици за мравките, защото са симпатяги.

To be continued…

Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: