Someone to blame

Всички грешки на света си имат един общ компонент: виновник. Според прастарото правило това никога не е този, който е направил грешката. Той просто е жертва на 1 000 различни намеси, обстоятелства и влияния, довели до прецакването на нещата.

Способността на хората да си намират извинения за забърканите каши е изумителна. Още по- изумителна е склонността им да прекарват часове в обясняване кой е виновен и защо, вместо да направят нещо по въпроса. Защото в крайна сметка нищо няма да се оправи от дългите монолози започващи с „Ама аз въобще не съм виновен, защото еди- си- кой-си…” няма да оправят нищо, ако не запретнем ръкави и мозъци.

Търсенето на вина ни кара да обикаляме сляпо в кръг. Прави ни дребнави и злобни, дава ни хиляди поводи за безсмислени конфликти и изяжда времето, в което бихме могли да измислим как да поправим стореното. Опъва нервите на хората около нас, на които бързо им писва да слушат.

Въпреки че знаем и осъзнаваме това, продължаваме да го правим. Така е най- лесно. Иска се сила, за да можеш да кажеш „Вината си е моя” и да продължиш напред с вдигната глава. Дори честолюбието да бъде малко наранено, ще се оправи. Важното е това, че всичко останало ще бъде по- добре.

Пиша това, защото забелязвам как броят на депресираните мрънкачи наоколо става все по- голям. Техните доводи са обективни веждъж на 1 000 пъти, което само ги окуражава за още изсмукани от пръстите извинения. Добре знам, че има неща, които не могат да се контролират и че тайната цел на живота е да го начука на всички. И все пак е глупаво това да се превръща в лайтмотив на чийто и да е живот.

За това отказвам да бъда една от тях. Прегръщам съдбата си на простичък грешен човек и ще продължавам да си признавам пропуските. Ще работя неуморно, за да поправя колкото се може повече грешки. Убедена съм, че така трябва.

Advertisements
  1. January 20, 2012 at 10:33 am

    Много хубава статия. Наистина е трудно да признаеш своя грешка!

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: