Здрачно

Едуард или Джейкъб – Това е въпросът!

След 4 книги, 4 филма и 400 милиарда разтуптени нежни сърца романтична история между момиче и вампир бавно, но славно пристъпва към своя залез. Предстои само още едно заключително мощно медийно изригване около феноменалното произведение на Стефани Майър- при излизането на последния филм. След това блещукащият торс на Едуард, плочките на Джейкъб и обърканата физиономия на Бела ще продължат да живеят в сърцата на феновете, но ще предадат почетното първо място в жълтеещите културни хроники на някоя нова мания. Ако се вярва на предположенията, това ще бъдат ангели, но за сега експертите мълчат по въпроса дали ще им свети и нещо друго освен ореола.

Макар и залязваща, темата все още ми се струва любопитна. Това е първата световна мания, по време на която не съм в лапите на детската наивност или тийнейджъския хормонален дисбаланс. Вече съм достатъчно пораснала (или поне си мисля, че съм), за да погледна нещата от здравословна дистанция. Първо от далече си личи как всички мании (наричани още истерии) подозрително много си приличат и дъвчат все едни и същи проблеми и решения, които явно са били вървежни още от зората на човешката цивилизация и ще живеят поне още толкова. Не си струва да си хабя клавиатурата да пиша защо. Само ще кажа на тези, които твърдят, че няма алтернативи, да погледнат в по- забураните рафтове на книжарниците и библиотеките и да не съдят книгите по праха, който се е събрал по корицата.

Това, което ми е по- трудно да си обясня, е защо хората се палят толкова за нещо подобно. Не феновете, разбира се, а тези, които плюят „Здрач”, без дори да са сигурни какви точно паранормални същества живеят из страниците му. Глупаво е да не харесваш каквото и да е на базата на предрасъдъци и подочутото оттук- оттам. Ако искате да си спестите времето за четене, спрестете си и времето за хулене. Аз прилежно си прочетох и четирите книги, преди да коментирам, защото съм убедена, че това е правилния начин.

И не ми беше неприятно, а много забавно. Особено пропитите с драма моменти или дългите страници с размисли, които не водят до никъде. Чела съм и много по- хубави, и по- тъпи книги. Единственото дразнещо е PR- ския текст на заданата корица, който се опитва да ни излъже, че това е най- най- най- яката и уникалната книга на света. Еми… определено не е. Опитите за анализ на повествуванието, структурата или стила са безпредметни, защото всеки опит умира още в началото поради липса на материал. Авторката е направила каквото може, без да се опитва да вкара задълбоченост там, където тя не стои на място. Две момчета обичат едно момиче и това е. Простичко, емоционално, лигаво и вървежно. Няма смисъл да слагаме томовете на рафта при световната класика или да ги тъпчем в прахта. Не заслужават толкова внимание.

И още нещо, което ми се струва любопитно – популярната култура се превръща и в показател за разделяне на поколенията. Целевата аудитория на поредицата безспорно са тийнейджърите, но според мен има много повече възрастни фенове, отколкото се предполага. Просто подрастващите са по- емоционални и не ги е срам да си признаят колко са зарибени.

Но да се върнем на поколенията – според социолози, психолози и най- често журналисти сегашните 17- 18 годишните са поколението „Здрач”. Неминуемо в коментарите се прокрадва въздишка, че обсебените от вампирите тийн мозъци са по- недоразвити от останалите. Всъщност каква точно е манията няма значение, важното е да се зарибиш, защото чувството е мегаяко. То те прави част от общност, среща те с хора, казва ти как да се държиш и говориш. Тъпо е някой да твърди, че една мания е по- умна от друга. По време на моето тийнейджърство всичко бяхме луднали по „Титаник” и бяхме дълбоко убедени, че това е най- най- най- якия филм на всички времена. Никой не може да ме убеди, че да спориш с часове как точно се пише името на уникално якия Леонардо ди Каприо е по- интелектуално от дискусия Едуард или Джейкъб е по- як. Кой знае какви дивотии ще дойдат на мода, когато сегашните гукащи бебета развият акне.

В крайна сметка и едното, и другото минава. И нито „Титаник”, нито „Здрач”, нито „Аватар” са виновни за това, че някой е тъп. Той си е тъп по принцип, просто го е прикривал по- добре.

Advertisements
  1. January 8, 2012 at 6:37 pm

    Подкрепям, Галч. И аз написах подобен коментар преди около 2 години. За слабата читателска памет, потребяваща едни и същи препрочитани и пренаписвани истории. Шерни, че да шерна и аз :Р

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: