Home > Анимация, Галка > Смъртта на една легенда

Смъртта на една легенда

Има факти, които човек не може оспори. Като например това, че Dreamworks и Крис Милър са пичове, които са направили едни от най- най- най- яките анимации. Понякога обаче и най- мегаяките, талантливи и кадърни хора доказват, че някога не е късно да станеш за резил. Доказателството беше грубата излагация на име „Котакакът в чизми”.

Легендарната котка си беше изобретение на Dreamworks. Позабравеният герой възкръсна във филмите за Шрек и стопи сърцата на котколюбителите с готин образ, уникален поглед и гласа на Антонио Бандерас. Логично се очакваше в продължението, посветено само на котарака, да видим качеството на поредицата за зеленото чудовище. Все пак режисьорът Крис Милър свърши отлична работа с „Шрек Трети”. Оказа се обаче, че новият филм е алчен опит да издоят зрителите като за последно с планина от брутално разочароваща посредственост.

Г-н Милър, при цялото ми уважение към досегашната Ви работа, „Котаракът в чизми” ме накара да се чудя дали сте ослепял, оглушал, оглупял, загубил разсъдъка си от алчност или злият Ви брат близнак е заел мястото Ви. Сигурно подобни неща са се случили и с критиците, които са дали 90% одобрение на лентата. При всеки следващ филм от поредицата за Шрек се притеснявах, че Dreamworks може да развали страхотния образ на зеленото чудовище или дразнещото магаре, но те не го направиха. Явно сте пазили уменията си за съсипване на мегаяк герой за рижававия котарак. Би било по- хуманно да създадете късометражен филм, в който Милър му отнася главата му с лопата, но за жалост никой не би си платил, за да види това.

Имах лошо предчувствие за филма още щом видях постера с Кити Лапичката. Сериозно, дори уличните котки пред блока са по- симпатични и изящни. Кити не само е безформана като торба с кромид лук, има цвят, който въобще не си подхожда с новия й любим, ами и изглежда току- що изкъпана в казан с мас. Явно аниматорите са искали да постигнат ефекта на копринена котешка козина, но уви, тази проскубана сиво- кафява четина няма нищо общо с това. Грозната опаковка не крие симпатичен образ – Кити има малоумна предистория и ръси странни бисери, които никак не си ходят с гласа на Койна Русева. Явно озвучителите са решили, че всички женски образи в анимацията трябва да имат нейния глас, но това не винаги е добра идея. Актрисата е направила каквото е могла с изреченията от сорта на „Пилето ака злато” (цитирам по памет), но понякога каузата е безапелационно изгубена.

А сещате ли се за слънцето с бебешка физиономия от „Телетъбис”? То вече си има конкурент по призрачност: яйцето Хъмпти Дъмпти. За него може да се каже само една дума: creeeeeeeepy.

Единственият добре нарисуван герой е самият Котарак в чизми – използвана е графиката от Шрек. Персонажът обаче е погубен от безвкусни майтапи с испански и млечни елементи. Историята пък изобилства от абсурди, които са прекалено дори за анимация- например котарака и яйцето живеят в дом за сираци, където са тормозени от хлапе със синя кожа. Освен това пилето, което снася златни яйца (като яйцата са големи почти колкото самото пиле), се опитва да измъти Хъмпти Дъмпти. Вместо свежите майтапи тип „Шкек” има недоскалъпени шегички с мръсни намеци, които просто не са смешни.
Сюжетът е скалъпен от три отсечени истории, като едната е скучновато връщане назад във времето. Най- интересното ми беше циферблата на часовника, към който непрекъснато поглеждах. Имах ниски очаквания за филма, но наистина не вярвах да е възможно провалът да бъде толкова огромен. Явно наистина винаги има как да се слезе по- ниско.

Никога не съм писала толкова негативен текст. Опитвах да измисля и нещо хубаво, което да кажа, но не успях. Мога само да се надявам, че Dreamworks ще се върне на нивото си и няма да убие още легенди.

Advertisements
  1. February 23, 2012 at 9:10 pm

    Много си прав, фактите са си факти и според тях трябва да доказваме миналото

  2. April 21, 2012 at 2:15 am

    Чудесни анимации имат, съгласен съм.

  3. April 21, 2012 at 2:16 am

    Крис Милър е легенда. Неговите анимации ще се гледат много дълго и завбъдеще

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: