Home > Анимация, Галка > Rango the Greatest

Rango the Greatest

„Ранго” се събира в един епитет: алтернативен. Отдавна не бях гледала анимация, толкова различна от останалите. Жанрът е устърн, героите са грозни, фонът на действието е буквално опоскана пустиня, в която слънцето е унищожило почти всичко. Три отблъскващи (поне за мен) елемента, които във филма дават много повече от просто положителни резултати. Подобно на повечето критици, давам ухилен high five на създателите на зеления сладур с асиметрично лице и крив врат. Те доказват за пореден път, че списъкът на най- добрите в жанра не се изчерпва с Disney Pixar и DreamWorks. Браво, пичове!

Филмът задълбава малко повече от обикновените анимации, пълни с ярки цветове и гушкави неща. Успява да се спре преди другата крайност – мрачни прогнози за бъдещето на човечеството, теории за световна конспирация и т.н. Балансираното му място по средата му дава възможността да ни покаже един изключително реалистичен свят, който запазва филмовата магия на щастливата случайност и лудия късмет. Филмът е като торта с неизбежните филмови елементи като блатове и крем от клишета, украсена изискано с новаторските части и хрумки.

Сюжетът е типично уестърнски и не претендира за кой знае каква оригиналност. Мога да я обобщя във формулата: добър герой, лош герой, пак добър, пак лош, няколко трупа, малко страдание, много героизъм, една капка романтика, океан и половина злоба и приятно витаеща навсякъде лека сдуханост, която дава стабилна основа на комичните моменти. А те не са само в трейлъра.

Всички герои са изключително харизматични, въпреки че си личи как суровите условия в пустинята са изцедили и последната капка красота и изящество. Още в началото се отказах от определянето на животинските видове – образите са достатъчно колоритни и пленяващи, че е все тая кой е пор, кой е опосум, кой е странно пернато и кой е зла кръстоска между трите. Винаги съм намирала за дразнещо показването само на красиви хора във филми, клипове и предавания, за това адмирирам обръщането към грозното, което не винаги е отблъскващо и е много по- голямо изпитание за създателите. Красивите лица вече са превърнати в хибридни моркови, безвкусни като блудкавите романтични комедии, за това филми като „Ранго” ме карат да се надявам, че ще видя осъществяването на подобно предизвикателство и в игралното кино. Да, знам колко е нереалистично това, но просто ме оставете да си помечтая.

Джони Деп се справя блестящо с озвучаването на главния герой. Малко е нечестно, че навсякъде споменават само него, защото уникалния акцент на Isla Fisher (Бобс) или пискливото гласче на Abigail Breslin (мишлето с плитките) също са уникално добри. За първи път у нас анимация тръгва по кината в две версии – озвучена и със субтитри, което ме прави изключително доволна. Дано за в бъдеще повече филми излизат по този начин – в 99% от случайте оригиналният звук е по- добър, плюс това често превода опропастява половината смешни моменти. Не бива да пропусна и саундракът на филма – той не е най- яката песен, която сте слушали, но идеално се вписва в тематиката и спомага за изграждането на атмосфера в стил „Див запад и сие”.

В заключение се чувствам длъжна да ви предупредя да не се връзвате на ревютата, които „издават”, че Ранго умира. Това не е нито съвсем лъжа, нито съвсем истина, но не си струва през цялото време да се чудите дали ще бъде размазан, разпорен, накълцан, изгорен, изсушен или всичко наведнъж. Няма да ви разваля удоволствието и да напиша какъв е края, просто отидете и го преживейте.

Само не очаквайте това да бъде първия анимационен хамелеон- зомби, можете да сте сигурни, че не е това. 🙂

Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: