Home > Галка, Места и хора > Ботанически трейлър

Ботанически трейлър

Няма нищо по- хубаво от родното място. За това никой не може да ме убеди, че балчишките баири не са най- стръмните, балчишката риба не е най- вкусната и Балчишката ботаническа градина не е най- прекрасната. Не в света, а във Вселената.

Поради този факт съм изпълнена със скептицизъм, когато стигам пред вратата на Софийската ботаническа градина, решена да проверя емпирично дали съм права. Струва ми се невъзможно в това малко местенце да има нещо по- яко от два водопада, огромен алпинеум, магнолия, водни лилии и няколко тона жива цъфтяща кактусова маса.

За моя изненада зад вратата няма запуснат парк, който да се различава от останалите софийски градинки по това, че няма бездомници заради платения вход. Попадам във възтесничка оранжерия, където ме посреща тълпа от растения, нагъчкани и изпопреплетени. Никога не съм била в джунгла, но най- вероятно е толкова топло и мирише толкова фотосинтезиращо. Поглеждам към куполовидния таван и ми се завива свят, защото е много нависоко. Иначе почти не се вижда от зеленина. Обикалям внимателно по тясната пътечка, и успявам да не се стоваря нито върху бертериановата, нито върху обикновена опунция. (Не е истина колко са бодливи…)

Завивам по оранжерийна пътечка, оградена от дясно със стена от жив плет. В милион саксии и саксийки растат най- различни растения с най- различни по форма и цвят листенца. Светлозелено, тъмнозелено, среднозелено, кафеникаво, червеникаво, малко накъдрено, много накъдрено, миниютюрно, огромно, петнисто… нямат край. Цъфналите растения са единици, но пък са още по- сладурски. Няма как да не се усмихна на този своеобразен парад на по- големите и по- редки братя и сестри на бабините саксии, придружени от малък алпинеум в дъното- реалистичен екстракт от натуралистичната фауна от околоекваторните джунгли.

Връщам се и влизам в следващата оранжерия, където стъпвам по дървени плоскости, потънали в хрускав чакъл. Навсякъде около стените има от високи по- високи палми и тропически растения със засукани стебла и листа. Тук би трябвало да се намира пеперуденият салон, но колкото и да се оглеждам, но не виждам красиви хвъркати насекоми. Или са емигрирали, или не искат да ми се покажат. В знак на протест подминавам информационните табелки за тях, оглеждам се в малкото езеро и си тръгвам, малко разочарована, че единствената фауна тук са две дървени патици. Надниквам и в следващата оранжерия, където продължава царството на огромните палми, които са в компанията на бананово дърво.

Излизам навън, където ме чакат алеите на отритата част на градината. Тя не е особено голяма и е осеяна с огромни дървета, между които известните в ботаническия свят метасеквои. Въпреки че цветята все още не са се разбудили от зимния си сън, прави впечатление приятната паркова архитектура с криволичещи пътечки, алпинеуми, дървена къщичка с градинка на покрива и къщичка за птици, оформена като пощенска кутия.

Навън, както и вътре, няма никой. Все пак е средата на януари и ги няма както цъфналите рози, така и листата на вековния дъб. Все пак си струва човек да повърви по хвускавия чакал и да се опита да си представи какво ли е било откриването на градината през далечната 1892г., когато цар Фердинанд лично е заровил в клоните на новозасадения дъб монета. Нямам много време за фантазии обаче, защото навън е хладничко, за това само почтително се спирам за минутка пред паметника на д-р Стефан Георгиев, основател на градината. После се връщам през лабиринта от оранжерии чак до цветарския магазин, в който е скрит входа на градината.

И след като помислям за минутка по пътя за вкъщи, решавам категорично – Ботаническата градина в Балчик си остава мнооого по- хубава. Все пак, ако скоро нямате път до морето, а много искате да позяпате разни странни растения, мястото вече си го знаете – Софийска ботаническа градина. Тя е точно като 30 секунден трейлър, който ще ви зариби да изгледате целия двучасов филм. Пък после може и още няколко с растителна тематика…

This slideshow requires JavaScript.

Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: