Home > Анимация, Галка > Мегасладурът Мегаум

Мегасладурът Мегаум


Картинка: megamind.com

Явно някой е подшушнал на сипатягите от DreamWorks, че синьото е любимия ми цвят и те са ми изфабрикували герои по поръчка. Малко е грозничък, леко creepy и емоционално объркан, ама в това му е чарът. И историята му си заслужава.

Хваща окото със страхотна графика и много, много 3D ефекти (При това от възпитаното 3D, не от онова, което трябва да го чакаш да се появи час и половина, а пък продължава 30 секунди. И после никога повече не ти се обажда. :)). Личи си, че прилична групичка дизайнсъсели са прекарали доста безсънни нощи, за да изпипат един куп сгради, които да могат да се сгромолясват колосално. И в свободното си време са надраскали по няколко шашави лъскави джаджи с по 1001 функции.

Разбира се, една история не е нищо без своите герои. Те са малко традиционни (да не кажа клиширани), но си имат по нещо, което разчупва стереотипа, като синята кожа на Мегаум или тъмната коса на главната героиня. Определено не са идеализирани, нито духовно, нито на външен вид. Един анимационен герой не бива да бъде нереалистично излят по модела на гръцка статуя – той спокойно може да е пухкавичък, егоистичен, глуповат… с една дума – човекоподобен.

Самата история като цяло си я бива – много свежа и забавна до причиняването на мускулна треска. Краят обаче е доста разочароващ – за пореден път се разби мечтата ми да видя нещо поне малко по- реалистично от захаросан хепиенд, който в случая бе мегазахаросан. Знам, знам за световната родителска конспирация, която иска да предпази децата от всичко лошо и им показва само щастливи истории. Оставете ме да си помечтая, че някога няма да знам края още преди да вляза в киносалона.

В тази връзка не мога да не се сетя за огромния нос на Гру от Despicable me. Той беше първият герой, който ме омая със своята не особено забележителна външност. Много ще се радвам, ако продължи тенденцията на грозноватите, но харизматични герои. Уникално яки са!

Не мога да не си призная, че ако трябва да направя класация на анимационните злодеи, Гру и Шрек безапелационно ще победят Мегаум. Първите двама имат много повече дълбочина, имат силни характери, чувстват се удобно в обувките на злосторника и насят примамливия разтапящ зъл блясък в очите си. Те си останаха лоши момчета, просто намериха частичка добрина в себе си.

Колкото и да е симпатична голямата синя глава, в нея злодейското се губи сред навалицата. Мегаум е просто едно объркано същество, което се лута малко, докато намери пътя към доброто. Има някакви зачатъци на характер, които се губят някъде между синьото пространство и мегасимпатичната риба.

Пак няма лошо, но някакси истинските злодеи ми въздействат по- впечатляващо…

Advertisements
  1. Миша
    March 17, 2011 at 7:09 pm

    Пдаш си по лоши момчета, ах тиииииии ;Р

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: