Home > Галка, Книги > Меденки с портокали

Меденки с портокали

вдъхновено от „Петте четвъртини на портокала”
на Джоан Харис

По изключение имате малко свободно време? Поглезете се като съчетаете една хубава книга с нещо вкусно.

Вземете средоголяма купа и в нея изсипете чаша току-що пресято брашно. Неговите разпухкани бели прашинки ще се превърнат в стабилна основа на вашите сладки, така както бурните исторически събития лягат в основата на книгата на Джоан Харис. Добавете 2 яйца – по едно за главните героини, майка и дъщеря, от които се ражда интригуващата история в романа.

Продължете с чаша и половина захар. По едно блещукащо кристалче за всеки детайл, който изискано украсява историята и прави звученето й още по-истинско. Подсладете и с две пълни супени лъжици мед – за подробните кулинарни описания, които ще погъделичкат всичките ви вкусови рецептори и ще разкрият пред вас магията на френската кухня. Залейте с чаша олио, което ще слепи неразделно всички елементи и ще придаде лъскавина на полученото неразделно цяло.

За малко да забравя – лъжичка изгасена хлебна сода за гнева, който колкото и да кипи, утихва. И, разбира се, пакетче ароматна канела, чийто привкус изостря сетивата, като натрупващото се напрежение и неочакваната развръзка.

Разбъркайте всичко добре, след това запретнете ръкави и месете грижливо до получаване на твърдо тесто. Разточете го до дебелина около 4-5 милиметра и пристъпете към оформянето на меденките.

Първо, разбира се, направете няколко сърцевидни, защото историята на Фрамбоаз и семейството й ще накара вашето собствено сърце да тупти ускорено, без значение дали от съчувствие или ненавист. Рибка заради магическата щука, която сбъдва желания. Две долепени правоъгълничета, които се превръщат в стар албум, пълен с готварски рецепти и бурята от емоции на една жена.

Къщичка като стария дом, който става крепост за своята собственичка. Една сълза заради драмата, която ще накара по- чувствителните от вас да поплачат. Звездичка за надеждата, която дава сила на човек да продължи, каквато и изненада да му донесе съдбата. Две кръгчета – едното като засукана палачинка по автентична френска рецепта, другата като анфас на портокал. И накрая – усмихнато личице, защото няма как да не останете доволни, когато прочетете тази книга.

Докато меденките са във фурната, разтопете бучка масло и, докато е топло, добавете 2 лъжици какао и, по желание, малко мляко. С получената смес намажете повърхността на сладките, след което го поръсете с кокосови стърготини или шоколадови пръчици. Оставете ги да поотпочинат за няколко часа, след което грижовно ги подредете в красивата голяма порцеланова чиния на баба. Изключете мобилния и компютъра и най-сетне вземете книгата.


Дори да не решите да грабвате тавата и точилката, подгответе се с нещо за ядене, защото със сигурност ще влезе в употреба. Оставете си специално нещо сладичко за накрая, когато около 4 след полунощ стигнете до края и въздъхнете. Тогава е моментът да разрежете един портокал и бавно да го разделете на четвъртинки. Затворете очи за момент и поемете свежият, леко натрапчив дъх, който приятно дразни сетивата. Знам, че когато ги отворите, пак ще попитате: „Защо портокали?”.

Явно просто защото така. И, разбира се, защото звучат готино в заглавието на книгата и я продават, дори когато корицата е уникално грозна. И аз като вас искам да знам всичко и малко ме дразни, когато някой сякаш нарочно не е отговорил на този най- логичен въпрос. Като се замисля, май очаквах и нещо по- грандиозно от 10- тината странички развръзка.

Като помисля още малко обаче, се сещам, че омаята на пътя не е в мястото, където отиваме, а в самото пътуване. А пътуването до петата четвъртина на портокала е хубаво като току- що извадена от фурната меденка.

снимки: личен архив

Advertisements
  1. lilia
    January 5, 2011 at 8:53 pm

    Готови са.Макар и със забавяне…

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: