Home > Галка, Места и хора > Есенен рок ураган

Есенен рок ураган

(с благодарности за Михаелка – You kick ass!!!)


Снимка: 50420956@N03

Огромна тълпа е обсадила стадион „Академик” в столицата. Малко по малко се стъмва, а напиращите да влязат стават все повече и повече. Не, в тази спокойна понеделнишка вечер няма да има футболен мач. Ще има шампионат по бира, гарниран с много, много рок.

Дошли са всякакви хора – от прекалено гримирани тийнейджъри през възпълни лелки на средна възраст, та чак до застаряващи рокаджии с тениски от преди падането на Берлинксата стена. Преобладава ароматът на бира, който се смесва с миризмата на широка гама твърди алкохоли. Чува се музика и започват викове на недоволство. Охранителите оглеждат всеки влязъл с присвити очи, все едно решават колко години в затвора заслужава. Паянтови стълби отвеждат феновете до вътрешността на „Академик”, където в тази студена есенна вечер Scorpions за последно ще разтърсят българската публика.


Снимка: mikebaird

Стадионът вече се пръска по шевовете, като разбираемо преобладават неизменните метъл чешити с черни дрехи и мазни коси. От тревата вече няма и помен, останала е само много, много кал. Тъмното небе се е надвесило ниско, разсърдено на развеселената тълпа. Има само една видео стена, а звукът от колоните не звучи никак обещаващо.

На сцената излиза подгряващата група – Ахат. Публиката подскача и вика, колкото да се постопли. Звезди поздравява Матиас Ябс с рождения му ден (което значи, че той е зодия скорпион :))))) и публиката пее заедно с него Happy birthday. „Черната овца” гръмва и кара всички да се дерат с пълно гърло. Дъждът, който цял ден се бе грижил стадиона да се превърне в кална локва, решава отново да напомни, че е края на октомври, и упорито се засилва.

След като Ахат изчезват от сцената, очакването става още по- трескаво. Почти всички вече са виждали на живо рок титаните на двата им незабравими концерта на стадион Калиакра в Каварна, но този път, като за последно, би трябвало да е по- специално. Вместо това стадионът е малък и мизерен, звукът е подигравка с класата на Scorpions, отгоре на всичко някой решава да пусне комерсиален поп, докато тълпата нетърпеливо чака своите любимци.

На фона на парчета в стил VH1 метълите се запасяват с бира, която като с магия ги пази от опитите да им скапят настроението. Няколко девойки решават да разчупят обстановката с диви викове, а развеселена компания решава да поприпее нещо за „Тиранти- манти”, богато напоено с чалгаджиски елементи.

Най- сетне Клаус Майне, Рудолф Шенкер, Матиас Ябс, Павел Монцивода и Джеймс Котак излизат на сцената. На никой вече не му пука колко е мизерно да стоиш под дъжда, докато слушаш кофти звук. Те са тук и дори да не можеш да ги видиш, просто ги усещаш. Потапяш се в любимите парчета, викаш и подскачаш неуморно. В малкото моменти, когато имаш секунда, вместо да си поемеш дъх смело пресушаваш чаша с бира, верен на неписаните метъл правила.

След няколко песни от последния албум зазвучават добре познатите и любими до болка балади. Всеки има поне един спомен, който неизбежно долита и го кара да крещи, докато не си изгуби гласа. Джеймс Котак разтапя феновете с „You kick ass!!!” и с всяко следващо парче ураганът от рок става все по- необуздан.

Като всичко хубаво, концертът свършва преди да си усетил, че е започнал. Това беше. За последно.

И накрая остава само мъничката надежда, че дори да сме си взели сбогом със Scorpions, ще имаме много други поводи да се съберем на някой стадион за много качествена музика и още повече бира. Защото „…the best is yet to come…”

Advertisements
 1. November 11, 2010 at 4:47 pm

  Привет! 🙂

  Почти си го представих – особено “метъл чешитите с черни дрехи и мазни коси”. Иначе, какво да кажа, освен, че завиждам – аз все пропускам.

  И, да – (много тирета се събраха нещо)”предвид световната ти незизвестност” реших да ударя едно (не особено стабилно) рамо и да те добавя в блогрола си 🙂

 2. November 11, 2010 at 5:41 pm

  Благодаря много, Деси!

  Връщам жеста, блогът ти е много готин. 😉

 1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: