Home > Нещо сочно > Нещо сочно 3

Нещо сочно 3

Събитие на месеца: Прилив на междупразнична и следпразнична енергия


Снимка: psyberartist

За наша огромна радост пролетното време непредвидено активизира студентското население. След като чистихме зелени площи, садихме дръвчета и внимателно спазихме всички неписани правила на студентското празнично поведение (Неписаните правила на студентското празнично поведение са: 1. Плануваш да учиш много и всъщност не правиш нищо; 2. Отспиваш си за всички безсънни нощи през този и миналия си живот; 3. О-о-о! Има пиене!), е време да свършим и нещо полезно вкъщи.

Предлагаме Ви нещо ефективно с плаващо съдържание, с което ще можете да зарадвате фамилията или академичното обкръжение, стига да внимавате със сроковете на годност, нормалността на миризмите и степента на подвижност на продуктите, както и доводите им да продължат живота си в дълбините на хладилника.

Ето съставките, от които нашият кулинарен екип получи учудващо добър резултат:

  • 4-5-6 картофа;

  • Пресен пипер;

  • Нещо месно (шунка, кренвирши, кълка, бутче от гергьовско агне или каквото дойде)


  Снимка: quirky

  • Гъби;

  • Маслини (бели, черни или сивеещи)

  • Масло;

  • 1-2 яйца;

  • Прясно или кисело мляко;

  • Кашкавал;

  • Всичко подправящо, което е по вашия вкус – лук, магданоз, копър, сол, пипер, чубрица, пармезан, резенчета лайм и т.н.)

  • Доста чинии и прибори;

  • Нож (знаем, че вече сте големи и така нататък, обаче си внимавайте или поне после не обвинявайте нас);

  • Тенджера и котлон

  • Микровълнова или готварска печка;

  • Съд, в който всъщност ще направите нещото; основните изисквания към него са: да може да събере всички продукти и да не е метален, ако ще работите с микровълнова; препоръчително е да има и захлюпващо устройство, но и без него всичко ще е наред;

  • Ренде или по-остър маникюр;

И така, първо внимателно измивате тенджерата, наливате в нея чиста вода с малко сол и я слагате да заври. След това прибавяте картофите за 15-тина минути (дали ще ги обелите предварително или не – няма значение, само не забравяйте тази иначе не особено важна процедура). Важно е те да не са напълно сварени, ами да са достигнали добре познатото на всеки студент състояние на мозъка в 6.00 сутринта преди изпит след цяла нощ… учене.

Докато чакате процесите с картофите да завършат, нарежете месния продукт, пипера, гъбите, маслините и каквото друго може да мине под ножа. Формичките също могат да са според вашия вкус – кръгчета, квадратчета, сърчица, буквички, снежинки, кокиченца, котенца, членчета от конституцията и така нататък.

След като повторите режещата процедура и при картофите, пристъпвате към подреждането на всичко на пластове в съда, който ще претърпява термична обработка. Най-добре е първо да поставите ред картофи, след това пипер и месо, да пляснете по средата всички други съставки и заключително пак да повторите първите три пласта. Най-отгоре слагате няколко бучки леко разтопено масло и го слагате за няколко минути на ниска температура в печката/микровълновата.

Докато го наблюдавате внимателно (защото готвещият студент винаги трябва да бъде нащрек!), в подходящ съд разбъркайте яйцето и млякото. Използвайте получената смес, за да полеете внимателно съдържанието на съда и отново върнете в печката (предлагаме Ви да не експериментирате с високи температурни амплитуди, защото има голяма вероятност накрая да останете гладни и разочаровани). Отгоре трябва да се получи нещо, което доста прилича на заливката на мусаката на мама (най-често в случаите, когато не я е докарала особено, ама пак е вкусна). След като и това се случи, настържете кашкавала най-отгоре и отново оставете да се позапече.

Браво! Успяхте да си сготвите нещо, което определено стои гордо в графата „средно сложно”! Остава само да изчакате да поизстине малко, да разрежете на равни части и да се освините както само Вие си можете. Добър апетит!

* Много се радваме на Вашите писма с коментари, препоръки и благодарности! Пишете още! (hug)

Advertisements
 1. No comments yet.
 1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: